Recept kereső

Utazási tanácsok cukorbetegeknek

Ki ne várná a szabadságot, a családdal, baráti társasággal, ismerősökkel, vagy éppen egyedül eltöltendő időt, mely pihenésre, feltöltődésre, új ismeretekre és ismeretségekre ad módot. A cukorbetegek - tapasztalataink szerint - sokszor félve készülődnek nyaralásukra, vagy éppen bármely évszakban esedékes pihenésükre. Máskor éppen fordítva, a nem-cukorbetegekétől eltérő anyagcseréjükre nem is gondolva, minden megfontolás és előkészület nélkül vágnak bele a „nagy pihenésbe". Sem az egyik, sem a másik magatartás nem ajánlható.

Minden diabéteszes nyugodt szívvel vállalkozhat utazásra, környezetváltozásra, ha a szabadság eltöltését előre eltervezi, végig átgondolva a speciális egészségi állapotából adódó sajátosságokat. Ehhez kívánunk jelen összeállításunkkal segítséget nyújtani. Először sorra vesszük a diabéteszeseket általában érintő szempontokat, majd kitérünk az inzulint igénylők, ill. a tablettás kezelés alatt állók sajátos „biztonsági szabályaira". Egy általános jótanács: a szabadság nem jelent szabadságot a cukorbetegség kezelésében, az általában követett rendszer - diéta, életmód, inzulin meghatározott időben történő beadása, stb. - a pihenés napjaiban is érvényes! (A „rugalmas/ flexibilis/kezelés" alatt álló, inzulint kapó cukorbetegnek e téren is nagyobb a szabadsága, de ezt ezek a betegek kezelésük kapcsán külön megtanulják.)

Általános tanácsok

A szabadság eltöltésének módját, helyét, idejét célszerű előre megtervezni. Másként kell tervezni, ha a nyaralás során a pihenésen lesz a hangsúly, másként, ha a program döntően túrázásból, városnézésből, sportolásból, egyik helyről a másikra vándorlásból, utazásból áll. Ajánlatos előre tájékozódni, biztosított-e a tervezett nyaralás helyszínén a diétás étkezés, orvosi felügyelet, szükség esetén az orvosi ellátás.

Külföldre utazáskor elengedhetetlen a megfelelő egészségi biztosítás megkötése (felhívva a biztosító figyelmét a cukorbetegség tenyéré). Gondoskodni kell arról, hogy legyen - lehetőség szerint a célország nyelvén írt, vagy legalább egy világnyelven kiállított - diabétesz igazolvány a kézitáskában, melyen szerepeljen - ha a betegség kezelése inzulin adását igényli - az alkalmazott inzulin neve és típusa, mennyisége, beadásának ideje, értesíthető személy, vagy szálloda neve és címe. Helyes, ha a cukorbeteg kíséretében lévő személy(ek) tud(nak) a betegségről, kezelésének legalább fő vonalairól, rosszullét esetén a sürgősségi ellátás lehetőségeiről. Mindig legyen a kézitáskában néhány szem kockacukor!

Külföldi utazás tervezésekor különös figyelmet kell fordítani a megfelelő diétás étkezés biztosítottságára! Csoportos utazás esetén érdeklődni kell a szervező irodánál, van-e mód meghatározott szénhidrát-tartalmú főétkezés(ek)re (a reggeli, vacsora és a közti „snack"-jellegű étkezések hideg ételek formájában nem okoznak gondot), biztosítható-e, hogy legalább megközelítőleg azonos időpontban történjék az étkezés. Ha az üdülés több étkezési móddal is leköthető és cukorbeteg étrendre nincs lehetőség, ajánlatos teljes ellátás helyett a csak reggelivel, vagy félpanzióval történő befizetés, és az egyik (vagy mindkét) főétkezés „a la carte" jellegű megoldása. így ugyanis jobban biztosítható, hogy ki-ki az ízlésének megfelelő és ugyanakkor a megengedett szénhidrátmennyiséget is tartalmazó (de azt túl nem lépő) ételeket fogyassza.

Előnyös, ha a szálloda, vagy panzió svédasztalos, vagy büfé-rendszerű étkezést (is) biztosít, mert az ismert ételekből a szükséges szénhidrát mennyiséget tartalmazó étkezés könnyen megoldható. Ha a szálloda diétás étlappal (vagy ma még ritkán, de a közeljövőben várhatóan mind gyakrabban), dietetikussal rendelkezik, néhány jelölés ismerete feltétlenül szükséges az eligazodáshoz. Hazánkban célszerűségi okokból az ételek megengedett szénhidrát (CH) tartalmát közvetlenül grammban (g) adjuk meg. Külföldön elterjedtebb a kicserélhető szénhidrát egységek szerepeltetése (CE=carbohydrate exchange, 10 g szénhidrátnak felel meg), vagy az ún. kenyér egység megadása (BE=Brot Einheit, 12 g szénhidrátotjelöl). Egy adott ételféleség étlapon feltüntetett CE vagy BE értéke tehát átszámítandó a megfelelő gramm CH mennyiségre! A megadott CE vagy BE értékek természetesen egy átlagos adagra vonatkoznak!

El Ha az utazás repülőgéppel történik, diétás étkezés szükségességéről a légitársaság előre értesítendő. Európai viszonylatokban -légitársaságonként változóan - elegendő az utazás előtt 1-3 nappal jelezni a speciális étkezési igényt. Interkontinentális járatok esetén diéta kérése lehetőleg már a jegyváltás idején tanácsos.

Hajón, vagy repülőn történő utazás esetén gondolni kell arra is, hogy az utazás során esetleg hányinger, szédülés lép fel („tengeri-, vagy légibetegség"). Az arra érzékenyek ennek megelőzése érdekében az utazás megkezdése előtt vegyenek be ezt mérsékelő vagy megelőző gyógyszert (hazai készítmények közül ilyen a Daedalon®).

Utazás során mindig számításba kell venni a késés, járatkimaradás lehetőségét. A kézipoggyászban ezért mindig legyen elkészítve a következő étkezés(ek)hez szükséges élelem!

Ha az utazás autóval történik, gondoskodni kell rendszeres időközönkénti megállásokról. Fontos a kényelmes, biztonságos, a további programokat nem veszélyeztető utazás hangsúlyozása, a sietséggel, túlfeszítettséggel szemben, mert utóbbi az anyagcsere felborulásához vezethet. Ha a vezető maga a diabéteszes, ne feledkezzen meg arról, hogy a legtökéletesebb autó vezetése is munka, mely energiát igényel. A közti étkezések betartása ezért feltétlenül szükséges, ha pedig az utazás hosszabb időt vesz igénybe, ajánlott menet közben is ellenőrizni a vércukrot! Gondoskodni kell megállások idején a végtagok - elsősorban a lábak - megmozgatásáról is. (E tanács repülőn, vagy hosszabb időn át autóbuszon utazók számára is megszívlelendő. A cukorbetegek egy részének perifériás keringése ugyanis károsodott lehet, a tartós, egy helyre kényszeríttet láblóga-tás a keringés további romlását vonhatja maga után.) A megállások, közti étkezések, mozgás beiktatása, vércukor ellenőrzés akkor is tanácsolható, ha autón, utasként történik az utazás.

Nem hangsúlyozható eléggé a vércukor önellenőrzés fontossága azok számára, akik ezt a mindennapi életük során amúgy is rendszeresen alkalmazzák. így ellenőrizhető a legbiztosabban megfelelő-e az anyagcsere stabilitása. A vércukorszint ellenőrzés fejezetben erre a kérdésre még visszatérünk. A vizelet cukor és/vagy aceton vizsgálata - inzulinra nem szoruló betegeknek - szintén hasznos lehet, de csak olyanoknak tanácsoljuk, akik e téren már korábban gyakorlatot szereztek (az értékelés ugyanis bizonyos jártasságot igényel, csak utazáskor kezdeni célszerűtlen).

Szólni kell az alkoholfogyasztás veszélyéről is, mely semmiben nem különbözik a nyaralás idején a máskor érvényes szempontoktól, Kétirányú hatást kell figyelembe vennünk. Az egyik az alkoholfogyasztás képviselte szénhidrátmennyiség, mely száraz borok, az Európában szokásos sörök esetében a diétába beszámítva, kis mennyiségben (napi egy fröccs, vagy egy pohár sör) megengedhető. A másik hatás az alkoholnak a májban keményítőként tárolt cukor mozgósítására kifejtett gátló hatása. Ez megakadályozza a vércukor esésekor (hipoglikémia) a szervezet fő kompenzáló mechanizmusának érvényesülését, mely által az alacsony vércukorszint tartósan fennmaradhat, vagy a vércukorszint további csökkenése következhet be. Ez veszélyezteti a működésükhöz energiát csak cukorégetés útján nyerő sejtek - elsősorban az agy és a központi idegrendszer sejtjeinek - normális működését, tudatvesztés következhet be.

Minden speciális kérdést célszerű a szabadság megkezdése előtt a kezelőorvossal megbeszélni. E konzultáció arra is alkalmas, hogy a nyaralás egész tartamára szükséges gyógyszermennyiséget felírathassuk.

Tanácsok inzulinra szoruló cukorbetegeknek

Mindig legyen az utazáskor - rátartással - elegendő mennyiségű inzulin, megfelelő számú tű és fecskendő, ha a beadás pen készülékkel történik, tartalék készülék. Belföldön történő nyaraláskor minden inzulinnal kapcsolatos probléma esetén segítséget jelent a már említett cukorbeteg igazolvány (mely a rendszeres ellenőrzést végző orvos nevének, telefonszámának, munkahelyi címének feltüntetésével módot nyújt a bármikori konzultációra is). Külföldre utazáskor fontos tudni, milyen nevű, hatású, gyártmányú, kiszerelésű az az inzulin, mellyel a kezelés történik. Ennek ismerete akkor lehet fontos, ha minden - fentebb összefoglalt - óvintézkedés ellenére elfogy a kinntartózkodás során az inzulin és pótolni kell, vagy, ha bármilyen okból orvosi kezelés szükséges (egyes beavatkozásokhoz tudni kell, milyen hatástartalmú és dózisú inzulin beadás történt).

Magyarországon jelenleg minden injekciós üveg kiszerelésű inzulin 40 NE/ml töménységű (koncentrációjú) és az injekciós üvegek 10 ml-nyi inzulin oldatot, azaz teljesen feltöltve 400 NE inzulint tartalmaznak. Az ilyen injekciós üvegekből inzulinadás csak 40 NE/ml kalibrációjú fecskendővel engedélyezhető (dózisszámítás nélkül), tehát „U 100 inzulin" vagy „U 100 only" jelzésű fecskendőkkel, ill. pen készülékkel, pen-hez való patronba áttöltve beadásuk TILOS!!! („U 100" jelzésű fecskendők hazai forgalomban nem kaphatók, de rokoni küldeményként érkezhetnek ilyenek az országba. Hozzájuk való inzulin hiányában használatuk kerülendő!).

A pen készülékek ezzel szemben 100 NE/ml koncentrációjú inzulint tartalmaznak. A NovoPen® 3 beadó készülékkel adagolható 3 ml űrtartalmú patronok (védjegyzett név PenFill® esetében ez 300 NE inzulint jelent. Szót kell ejtenünk még a NovoLet® típusú beadó eszközökről. Ezek egyszer használatos eszközök - amint a patron kiürült - eldobhatóak. A pen készülék meghibásodásakor ezekből hagyományos fecskendővel az inzulint nem szabad kiszívni, az inzulin eltérő töménysége miatt. A megoldás ilyen esetben a tartalék pen használata, vagy a megfelelő inzulin hagyományos injekciós üveg változatának beszerzése a megfelelő fecskendővel együtt. (Külföldön 80, ill. 100 NE/ml koncetrációjú injekciós üveg kiszerelésű inzulin és a hozzátartozó fecskendő is forgalomban van, ezért szükséges a fenti ismeretek megjegyzése. Az természetesen mindegy, hogy egy adott időben szükséges, pl. 6 NE inzulin beadása milyen eszközökkel történik, mert megfelelő az inzulin és a fecskendő ill. pen, fontos, hogy a beadásra szolgáló eszköz és a beadandó inzulin koncentrációja egyezzen.)

Az inzulint előírás szerint +2 és +8°C fok között kell tárolni, de az éppen használt injekciós üveg, vagy pen-ben lévő patron szobahőmérsékleten is tartható. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint óvni kell!!!

Utazáskor az inzulint, fecskendőt (pen-t) tűket, tartalék injekciós üvegeket, patronokat célszerű a kézipoggyászban tartani. Légi utazás esetén TILOS az injekciós üvegeket, patronokat a poggyászként feladott csomagban elhelyezni. Nemcsak azért, mert a csomag mozgatása közben az injekciós üveg(ek) összetörhet(nek), hanem, mert a repülőgép csomagtere általában nem fűtött, pl. egy 10 000 m magasan szálló repülőgép csomagterében a hőmérséklet akár -50 °C fokig is süllyedhet, mely hőmérsékleten az inzulin megfagy, molekulái tönkremennek. Földetérés közben és után a hőmérséklet emelkedésével az oldat újra feloldódik, a „fagykezelt" injekciós üveg azonban hatástalan vagy csak minimális hatású inzulint tartalmaz, mely az anyagcsere felborulásához vezethet. Ha az utazás kifejezetten meleg, trópusi klímájú országba történik, gondoskodni kell az inzulin megfelelő hűvös tárolásáról. E célra alkalmasak a kisméretű hűtőtáskák. Az inzulin injekciós üveg (patron) azonban nem érintkezhet közvetlenül a hűtőakkuval, mert a közvetlen érintkezés fágyást, kicsapódást, az oldat részleges hatástalanná válását okozhatja. A hűtőtáskában tartott injekciós üvege(ke)t, patron(oka)t egyenként célszerű vékony száraz ruhával körültekerni. Ismételten figyelmeztetnünk kell arra, TILOS az inzulint mélyhűtőládában tartani, a fent leírtak veszélye miatt!

Nem szabad az inzulin injekciós üvegeket/patronokat a személygépkocsi kesztyűtartójában, autóbusz (tető)csomagtartójában sem tárolni. Ebben az esetben a meleg teheti hatástalanná az inzulint.

Fontos megjegyezni, hogy bárhová utazunk, az inzulin (tartalék inzulin) injekciós üvegeket/patronokat, ill. a beadáshoz szükséges eszközöket ne csomagoljuk egybe, hogy valamelyik útipoggyász elvesztése vagy sérülése esetén is biztosított legyen - a hiány pótlásáig is - a szükséges inzulin beadás.

A szabadság alatti mozgásmennyiség megváltozása módosíthatja az inzulinigényt. Csak utalunk arra, hogy a megszokottnál hosz-szabb, vagy intenzívebb mozgás - az izomszövet fokozott glukózfelvétele révén - a vércukorszint csökkenése irányába hat. A gyakori vércukorszint ellenőrzés segít ilyenkor abban, hogy a szükséges inzulin dózis csökkentését vagy a szénhidrát bevitel emelés mértékét megválasszuk.

Már említettük, de még egyszer felhívjuk rá a figyelmet: az inzulint használó cukorbetegnek ismernie kell az általa rendszeresen beadott inzulin nevét, típusát (gyors-, elhúzódó hatású, vagy fix kombinációjú inzulinkeverék, emberi inzulin vagy inzulinanalóg), előállítóját, hogy szükség esetén pótlásáról gondoskodni tudjon, vagy egészségügyi probléma felmerülésekor az ottani kezelőorvost informálhassa. Tudnia kell, hogy a kezelés módja ún. hagyományos (konvencionális, napjában kétszer adott inzulinnal történő) inzulinkezelés, intenzív terápiás (napjában 3 vagy annál több inzulin injekció) vagy ritkább esetben inzulin pumpával történő-e.

Azonos gyártó cég minden tekintetben azonos fajtájú, hatású készítménye más néven lehet jelen a meglátogatott országban, mint itthon (pl. Mixtard® 30 = Actraphane® stb.). Elutazás előtt ezért beszélje meg kezelőorvosával az inzulinkészítményével kapcsolatos legfőbb tudnivalókat!

Hányinger, hányás, hasi panaszok, hasmenés felléptekor előfordulhat, hogy nem tud, vagy csak alig tud enni, vagy pl. darabos ételt nem tud fogyasztani. Ilyenkor törekedjen arra, hogy folyadék formájában jusson be szervezetébe szénhidrát, adjon magának ebben az esetben is kis mennyiségű gyors hatású inzulint, mérje meg vércukrát és keresse fel a megfelelő ellátást biztosítani tudó egészségügyi intézményt. Sok cukorbeteg esik abba a tévhitbe, hogy ha nem tud enni, akkor inzulint sem kell adnia (holott nagyon valószínű, hogy az észlelt tünetek zajló másodlagos -interkurrens - betegség következményei, s inzulinigénye nemhogy csökken, hanem esetleg éppen nő). De ugyanilyen hiba az enni nem tudó betegnél, ha inzulinját, annak gyors- és elhúzódó hatású komponensét is, változatlan adagban adja tovább.

Az időzónákon való áthaladással, jelentős időeltolódással kapcsolatos teendőket minden esetben egyénre szabottan kell részletesen megbeszélni az utazás előtt a kezelőorvossal. Vannak azonban általános irányelvek, melyek ismerete segíthet a helyes döntések meghozásában. Fontos pl. tudni, hogy keletről nyugati irányba történő utazáskor (pl. Európából az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába) az ébrenlét ideje megnyúlik (azaz „világosba érkezünk"), míg ellenkező irányú utazáskor relatíve rövidül. Az ilyen utazás során javasolható, hogy a kezelőorvossal előre megbeszélt alkalmankénti dózisokban 6 óránként gyorshatású inzulin beadása történjék, az elhúzódó (intermedier) hatású inzulin átmeneti elhagyásával, majd az utazás céljához érkezve, az ottani idő szerinti életritmushoz alkalmazkodva történhet a visszatérés az eredeti rezsimre. Utazás közben is segítséget adhat a vércukor önellenőrzés, melynek eredménye útbaigazít, kell-e az eltervezett gyorshatású bolusok adagját módosítani.

Tanácsok tablettával kezelt cukorbetegeknek

A cukorbetegség kezelésére alkalmazott tabletták öt nagy csoportba sorolhatók: a szulfonilureák, a meglitinid-típusú készítmények, az elsősorban a cukorfelhasználás javításán keresztül ható biguanidok és tiazolidindionok (ezen utóbbiakat nevezik inzulin érzékenyítőknek), valamint a szénhidrátoknak a bélből való felszívódását csökkentő és lassító glükozidáz gátlók csoportjaiba. A vércukorszint hirtelen esése (hipoglikémia) csak a szulfonilureák és a meglitinid-típusú készítmények szedése mellett fordulhat elő.

A cukorbetegség egyes szövődményei miatt szedett gyógyszerek - mint például a Doxium®, Venoruton®, Miigamma®, illetve a magas vérnyomás, szívpanaszok kezelésére rendelt szerek - közvetlenül nem befolyásolják a vércukorszintet.

A több mozgás tablettával kezelt diabéteszeseknéi is javít(hat)ja az anyagcserét. A megszokott étkezés betartása esetén azonban a tablettával kezeiteknél nem szokott előfordulni csak a fizikai aktivitás fokozódására visszavezethetően vércukorszint-esés, hipo-glikémia. Fel kell hívni nyomatékkal a figyelmet arra, hogy az előírt tabletták szedésének kihagyása, vagy a diéta áthágása az anyagcserét károsítja!

Gyakori hiba szabadság idején a „dietetikai bűnbeesés". Elsősorban a nyári gyümölcskínálat jelent csábítást, de gyakoriak a többnyire a társaság hívó szavának engedve „elkövetett" volumenó-zus vacsorák, és az azt követő borozgatás vagy sörözgetés okozta diétahibák is. Az általános irányelvek érvényesek szabadság alatt is. A nagy gyümölcscukor tartalmú gyümölcsfélék (szilva, szőlő, füge, aszalt gyümölcsök) kerülendők, a többiből a diétába beszámítható mennyiség fogyasztható. Az ötszöri étkezés betartása nyaraláskor is fontos. Egy-két nagyobb mennyiségű étkezés a rendszeres, de alkalmanként korlátozott mennyiségű szénhidrátfelvételt nem helyettesíti!

Figyelemmel kell lenni a cukorbetegséget kísérő megbetegedések speciális következményeire is (pl. magas vérnyomásban szenvedők ne tartózkodjanak nagy melegben, kerüljék a meleg fürdőket stb.). A lábhigiéne betartása különösen fontos, tekintettel a cukorbeteg bőrének sérülékenységére, az észrevétlenül kialakult hámsérülések, gombás fertőzések gyors tovaterjedésének lehetőségére. A rendszeres fürdőzéstől fellazuló bőr ebből a szempontból fokozott rizikót jelent! Cukorbetegeknek ezért lehetőség szerint kerülnie kell a mezítláb járást, túrázáshoz, sportoláshoz kellően nagy - de nem túl nagy -, kényelmes, a lábat nem törő cipőt és természetes anyagból készült zoknit célszerű használniuk.

Mit tartalmazzon a cukorbeteg útipatikája?

Fölös mennyiségben - külön injekciós üvegben vagy patronban -inzulint, elegendő fecskendőt és tűt, ha pen készüléket használ pent és tartalék pent, hozzávaló tűket, lemosót. Tablettát használó cukorbeteg készítsen össze elegendő mennyiségű gyógyszert külön-külön úticsomagba csomagolva. Rendszeres önellenőrzést végzők vigyék magukkal vércukormérő készüléküket, az ujjszúrásra szolgáló eszközt, lehetőség szerint különböző gyártási sorozatú tesztcsíkot (a kódszám tévesztésből, gyártásból adódóan esetleges hibák kivédése céljából). Legyen a diabéteszesnél szőlőcukor vagy kockacukor (kerékpárúton, evezésnél, egyéni turisztika, sportolás során kóla, esetleg narancs dzsúsz), inzulint igénylő cukorbetegnél a nyelési képtelenséggel vagy eszméletvesztéssel járó súlyos hipoglikémia (vércukoresés) elhárítására szolgáló glukagon injekció. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy szulfonilurea csoportba tartozó tablettával kezelt cukorbeteg hipoglikémiáját a glukagon injekció súlyosbíthatja. Vigyen magával a cukorbeteg fejfájás, fogfájás, gyomorégés, hányinger, láz, napszúrás, a bőr égési sérülése ellátására alkalmas szokásos szereket is (ha ilyen úticsomag nincs birtokában, kezelőorvosa készséggel nyújt segítséget összeállításában). Nem felejthető otthon a már többször említett cukorbeteg igazolvány, az ellenőrzésre szolgáló kezelési napló, kisméretű hűtőtáska, baleset- és betegbiztosítás külföldi utazás esetén. A vércukor önellenőrzésre szolgáló tesztcsíkokról fontos tudni, hogy hazánkban is többféle van forgalomban. Mivel minden mérőkészülék csak a hozzá rendszeresített tesztcsíkkal mér megbízhatóan, ezért különösen fontos, hogy a magyar gyártmányú készülékekhez az utazás teljes időtartamára elegendő mennyiségű tesztcsíkról kell még gondoskodni az utazás megkezdése előtt. Érdemes figyelembe venni, hogy a nem megszokott élethelyzetek miatt esetleg a szokásosnál több mérésre lehet szüksége a jó vércukor értékek biztosításához.

Fontos tudnivaló, hogy számos Európán kívüli ország igen szigorúan bünteti a kábítószerekkel kapcsolatos minden tevékenységet. Fecskendőt használó cukorbeteg könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy inzulinja beadását drogélvezésnek nézik. Inzulinnal kezelt cukorbeteg ezért vigyen magával olyan orvosi igazolást - tanácsos, hogy ennek szövege angolul, németül, vagy a célország nyelvén íródott legyen-, mely a rendszeres inzulinadás (injekciózás) szükségletességének tényét hivatalosan tanúsítja. Egyébként is előnyös lehet külföldi utazás során, ha kéznél van a cukorbetegséget tanúsító orvosi igazolás. Ez mentesíthet bizonyos korlátozások- pl. az egyes országokban igen szigorú élelmiszer beviteli rendeletek egy része - alól.

Tanácsainkkal nem elijeszteni, ellenkezőleg, szabadsága megtervezését, örömteli eltöltését segíteni volt célunk. Hisszük, hogy sorainkkal sikerült néhány olyan kérdésre is ráirányítanunk figyelmét, melyekre nem gondolt, a betervezett pihenése megkeseredését okozhatta volna.
Kellemes időtöltést, jó pihenést, élményekben gazdag feltöltődést kívánunk!

(forrás: Novo Nordisk Hungária Kft. ingyenes kiadványa)

wahavi honlaptervezésdrupal