Recept kereső

Levesek

Aszaltszilva leves

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél kg aszalt szilva
  • 15 g méz
  • csipet só
  • burisz (árpagyöngy)
  • fél liter tej
  • fahéj
  • szegfűszeg

Elkészítési módja:

2 liter vizet felteszünk főni sóval ízesítve, majd a megmosott aszalt szilvát, a fahéjat és a szegfűszeget beletesszük. Mikor kész, az előre megfőzött árpakásából teszünk bele pár kanállal ízlés szerint. Tönkölybúza lisztből készült rántással és tejjel készítjük be.

Martilapus burgonyaleves

Hozzávalók:

  • 500 g martilapu
  • 250 g burgonya
  • 505 hagyma
  • bors
  • liszt
  • 0,5 dl tejfel
  • 1 dl olaj

Elkészítése:

A martilaput megmossuk, finomra vágjuk. A hosszára vágott burgonyát sóval feltesszük 2,5 liter vízzel főni. Miután megfőtt, a hagymából és lisztből rántást készítünk és a leveshez adjuk, tejfellel tálaljuk.

Étrendek: 

Csalánleves

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 100 g csalánlevél
  • 2 db paradicsom
  • szurokfű
  • tejfel

Elkészítése:

A 2 fej hagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk. A csalán leveleket hozzáadjuk és megpároljuk, forró vízzel felöntjük, és 20 percig főzzük. Robotgéppel pépesítjük. A 2 db paradicsomot belevágjuk, szurokfűvel és tejfellel ízesítve tálaljuk.

Étrendek: 

Mályvaleves

Hozzávalók:

  • 0,5 kg mályva
  • 0,5 dkg liszt
  • 0,5 dl olaj
  • fokhagyma

Elkészítése:

A fél kg fiatal mályvalevelet megmossuk, apróra vágjuk, és sós vízben 10 percig főzzük. Két fokhagyma gerezdet finomra vágunk és forró olajban megpirítjuk. A lisztből rántást készítünk, a leveshez adjuk, majd addig főzzük, amíg pasztaszerű nem lesz. Kenyér kockákkal fogyasztjuk.

Étrendek: 

Köménymag leves

Hozzávalók:

  • 1 liter cibere leves
  • 5 dkg köménymag
  • 2 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • fél dl olaj

Elkészítése:

Az olajból és a lisztből vékony rántást csinálunk, felengedjük a cibere lével, majd a megpirított köménymagot beletesszük. Készrefőzzük, és kenyérkockával tálaljuk.

Szatmári böjtös aszaltszilva leves

Hozzávalók:

  • 1 liter cibere lé
  • fél kg aszaltszilva
  • 20 dkg barna rizs

Elkészítése:

A fővő cibrelevesbe beletesszük a megmosott aszaltszilvát egy csipetnyi sóval. Miután megfőtt a szilva, beletesszük a rizst, és vékony olajban futtatott rántással bekeverjük.

Étrendek: 

Cibere leves

Hozzávalók:

  • fél kg tönkölybúza korpa
  • fél kg árpa korpa
  • 2 szelet (150 g) teljeskiőrlésű kenyér

Elkészítése:

A hozzávalókat egy 3 literes cserépedénybe tesszük, majd leforrázzuk. Két-három napi állás után leszűrjük, kapván egy kellemes savanykás ízű levest, ami alapját képezi a böjtben használt cibere / cibre / aszaltszilva / köménymag leveseknek. A leves ízét erősíti a tárkony és a csombord fűszernövények. Betétként használhatunk pirított kenyérkockákat.

Étrendek: 

Tavaszias csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg csicsóka
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • fél zeller gumó
  • 15 kg zöldborsó
  • 10 dkg gomba (ha lehet friss legyen)
  • petrezselyem zőld
  • zellerzöldje
  • szemesbors
  • pirospaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl olaj

Elkészítési módja:

Tejfeles csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csicsóka
  • borsikafű
  • babaérlevél
  • pirospaprika ízlés szerint
  • 1 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • 1 kanál tejföl
  • 1 kisebb hagyma

Elkészítési módja:

A megpucolt és kockára vágott csicsókát a babérlevéllel, sóval, borsikafűvel feltesszük föni. Amikor megfőtt, rántást készítünk az olajból, lisztből, majd a tejföllel elkeverjük, a leveshez adjuk és készre főzzük. Kivesszűk a babérlevelet, táláljuk és tetszés szerint még tejfölt kínálunk hozzá.

Feliratkozás RSS - Levesek csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal