Recept kereső

Fűszernövénnyel készült

Medvehagymás puliszka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g kukorica dara
  • 2 dl olaj
  • 2 csokor medvehagyma
  • 500 g túró
  • 2,5 dl tejföl

Elkészítési módja:

A kukoricadarából puliszkát főzünk és közben hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát. Majd a megfőtt puliszkát hőálló tálban rétegesen rakjuk túróval és tejföllel. Tetejére szórjuk a sajtot és sütőbe rakjuk.

Kapros-túrós "bőribe" tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6db réteslap
  • 500g túró
  • 200g metélt tészta
  • 2dl olaj
  • 2dl tejfől
  • 8-10 szál kapor
  • 3 tojás

Elkészítési módja:

A metélt tésztát kifőzzük. A túrót a tejföllel, sóval, kaporral elkavarjuk, a 3 tojást hozzáadjuk és a metélthez adjuk. A réteslapokat megolajozzuk és hármat a tepsi aljára teszünk, erre rátesszük a túrós metéltet, majd lefedjük a maradék három réteslappal. Sütőben szép pirosra sütjük.

Receptek: 

Citromfüves-meggyes rétes

Hozzávalók 2 rúd réteshez

  • 6 db réteslap
  • 1kg meggy
  • zabpehely
  • 4-5 szál citromfű
  • 1 kanál méz

Elkészítési módja:

A réteslapokat egyenként megolajozzuk. A meggyet összekeverjük a hozzávalókkal, és megtöltjük a réteslapokat.Megkenjük kefírrel, 180 fokon megsütjük.

Receptek: 

Mentás-almás csigák

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 500g rozsliszt
  • 250g zsiradék
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 kk ecet
  • 250g alma
  • 1 csokor/5-6 szál menta
  • 1 kis kanál méz

Elkészítési módja:

A lisztet, zsiradékot a szódabikarbónával és ecettel összagyúrjuk, majd kinyújtjuk és a pépessé reszelt almát, amihez a mentaleveleket adjuk, rákenjük. Feltekerjük, felszeljük, majd sorbarakjuk egy jénai tálba, és kisütjük.

Medvehagymás babos pástétom

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg fehérbab
  • 10-15 dkg medvehagyma
  • csipetnyi tárkony
  • 5 dkg só
  • tetszés szerint bors

Elkészítése:

A babot a fűszerekkel puhára főzzük. Kihűlés után ledaráljuk vagy leturmixoljuk és az apróra vágott medvehagymával ízesítjük. Kitűnő szendvics alap, vagy előételként zöldségek töltésére is kiváló.

Babsaláta

Hozzávalók:

  • fél kg salátabab
  • 5 dkg só
  • 1 dl nyers olaj
  • babérlevél
  • ecet
  • csombord (borsikafű)

Elkészítése:

Az estére beáztatott babot babérlevéllel és sóval feltesszük főni. Fővés után leszűrjük és lehűtjük. Az ecetből, olajból és csombordból készült salátalével ízesítjük. Hagymasalátával tálaljuk.

Receptek: 

Köménymag leves

Hozzávalók:

  • 1 liter cibere leves
  • 5 dkg köménymag
  • 2 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • fél dl olaj

Elkészítése:

Az olajból és a lisztből vékony rántást csinálunk, felengedjük a cibere lével, majd a megpirított köménymagot beletesszük. Készrefőzzük, és kenyérkockával tálaljuk.

Tárkonyos csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csicsóka
  • 1 dl olaj
  • 1 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • 2 szál tárkonylevél
  • 0,05 dl tárkonyecet

Elkészitési módja:

A megpucolt és fél karikára vágott csicsókát feltesszük sós vízben főni, hozzáadva a 2 szál tárkonyt. Amikor megfőtt, az olajból és a lisztből készitett rántással bekészítjuk. Tálaláskor tárkony ecettel ízesítjük.

Zelleres lencsepástétom

Hozzávalók 10 személyre:

  • 200 dkg lencse
  • babérlevél
  • zellerlevél
  • 1 dl (olíva) olaj

Kapros lepény

Hozzávalók:

  • 300 g tönkölyliszt
  • 150 g margarin
  • 30 g élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • olaj
  • 20 g tejföl
  • 5 cosmó kapor

Elkészítése:

Kevés langyos vízben egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tejföllel és az élesztővel bedagasztjuk. Miután megkelt a tészta, kettőbe osztjuk és kinyújtjuk. Az olajon megdinsztelt kaprot hozzátesszük és feltekerjük. Újra kelesztjük, magkenjük tojással, majd középmeleg sütőben megsütjük.

Feliratkozás RSS - Fűszernövénnyel készült csatornájára

wahavi honlaptervezésdrupal