Recept kereső

Cukorbeteg diéta

Rétes alap

Hozzávalók:

  • 500 g tejleskiőrlésű liszt
  • 250 g rétesliszt
  • víz
  • ecet
  • vaj vagy olaj

Elkészítési módja:

A liszteket eldolgozzuk a sóval, ecettel és vízzel, míg rétes állagú tésztát kapunk. Majd cipókra szaggatva megkenjük olvasztott vajjal vagy olajjal. Pihentetjük, majd rétestészta technológiával kinyújtjuk (ha nincs időnk, vagy lehetőségünk, akkor használhatjuk az üzletben kapható réteslapokat). Különböző töltelékekkel töltjük meg.

Medvehagymás csicsókapüré

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csicsóka
  • 15 dkg friss medvehagyma
  • vaj
  • esetleg zsírszegény tej

Elkészítési módja:

A megpucolt csicsókát puhára főzzük a sóval, majd leszűrjük, hozzá adjuk az apróra vágott medvehagymát.

Csőben sült csicsóka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csicsóka
  • 10 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • szerecsendió
  • diszítéshez zöld petrezselyem

Elkészítési módja:

Savanyú csicsókafőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csicsóka
  • 15 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 10 dkg hagyma
  • 2,5 dl olaj
  • babérlevél
  • csombor (borsikafű)
  • pirospaprika
  • ízlés szerint tárkony ecet
  • 10 dkg tejföl

Elkészítési módja:

Rakott csicsóka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg csicsóka
  • 4 db tojás
  • 150 g tejföl
  • pici só
  • fokhagyma
  • ízlés szerint reszelt sajt
  • petrezselyem
  • 2 dl olaj

Elkészítési modja:

A csicsókat (héjastól) és a tojást megfőzzük. Karikára vágva egy sor csicsóka, egy sor tojás, majd a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel ősszerakjuk az elkészített tepsibe, ahova olajat öntöntünk. Mielőtt készre sülne (150 fokos sütő), reszelt sajttal és petrezselyemzölddel megszórjuk, melegen tálaljuk.

Tavaszias csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg csicsóka
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • fél zeller gumó
  • 15 kg zöldborsó
  • 10 dkg gomba (ha lehet friss legyen)
  • petrezselyem zőld
  • zellerzöldje
  • szemesbors
  • pirospaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl olaj

Elkészítési módja:

Tejfeles csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csicsóka
  • borsikafű
  • babaérlevél
  • pirospaprika ízlés szerint
  • 1 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • 1 kanál tejföl
  • 1 kisebb hagyma

Elkészítési módja:

A megpucolt és kockára vágott csicsókát a babérlevéllel, sóval, borsikafűvel feltesszük föni. Amikor megfőtt, rántást készítünk az olajból, lisztből, majd a tejföllel elkeverjük, a leveshez adjuk és készre főzzük. Kivesszűk a babérlevelet, táláljuk és tetszés szerint még tejfölt kínálunk hozzá.

Tárkonyos csicsókaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csicsóka
  • 1 dl olaj
  • 1 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • 2 szál tárkonylevél
  • 0,05 dl tárkonyecet

Elkészitési módja:

A megpucolt és fél karikára vágott csicsókát feltesszük sós vízben főni, hozzáadva a 2 szál tárkonyt. Amikor megfőtt, az olajból és a lisztből készitett rántással bekészítjuk. Tálaláskor tárkony ecettel ízesítjük.

Csicsókaleves magyarosan

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 dl olaj
  • 1 kissebb fej hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem
  • 250 dkg csicsóka
  • köménymag
  • pirospaprika
  • zöldpetrezselyem

Elkészitési módja:

Csicsóka krémleves

Hozzávalok 4 személyre:

  • 50 dkg csicsóka
  • 1 kanál tejfől
  • 1 kanál teljeskiőrlésű liszt
  • zöldpetrezselyem

Elkészitési módja:

A megpucolt csicsókát kockára vágva, sós vízben megfőzzük, majd turmixoljuk. A lisztből és a tejfölből készített habarással bekészítjük, kiforraljuk. Zőld petrezselyem levéllel megszórva, kenyerkockával tálaljuk.

Étrendek: 
Feliratkozás RSS - Cukorbeteg diéta csatornájára

egyéni. egyedi. wahavidrupal