Recept kereső

Gyógynövények

Cukorbetegeknek ajánlott gyógyteák:


Málna

Begyűjtése:

Vizek, patakok menti bokrosokban, cserjésekben, és hegyvidéken terem. Gyümölcsei eleinte pirosak, majd feketék. Leveleit májustól már szedhetjük. Szárítjuk meleg levegőn.

Felhasználása:

A megszárított leveleiből főzött tea gyógyítja a cukorbajt. Egy liter vízben 5-7 csipet levelet főzzünk naponta, 3-4-szer fogyasszuk 1,5 dl-enként. Gyógyítja még a vese és a hólyagbántalmakat.

Hatóanyagai:

C-vitamin, szerves anyagok, aromás anyagok.


Fekete áfonya

Begyűjtése:

Nagyobb tömegben a Dunántúlon, kisebb mennyiségben az Északi hegyvidéken található. Levelei vékonyak, tojásdadok, hegyesek és fűrészes szélűek. Termései hamvas-kékesfekeze színűek. A gyümölcsöket napon, a leveles ágakat kis csokrokban tető alatt szárítjuk.

Felhasználása:

Fiatal hajtását és a gyümölcsöt cukorbajra használjuk tea főzetként. Egy liter vízben 5-7 csipetnyit főzünk fel. Bogyóiból 15-20 szemet. Naponta 4-5-ször fogyasszunk 1,5 dl-t.

Hatóanyagai:

A-B-C-vitamin, glikozidok, gyümölcssavak, pektin.

Lóhere

Begyűjtése:

Nyár derekától őszig szedhetjük.

Felhasználása:

A virágjából főzött tea nnem csak májat, epét, reumás fájdalmakat gyógyít, hanem cukorbajt is. Egy liter vízben 5-7 csipetnyit főzünk fel. Naponta 4-5-ször igyunk belőle 1,5 dl-t.

Hatóanyagai:

A-vitamin, glikozid, cseranyag, aszparagin.

Babhéj

Begyűjtése:

Július második felében még a teljesen be nem érett bab hüvelyét kell megszedni, és forró levegőn (napon) megszárítani.

Felhasználása:

Igen jó vércukorszint csökkentő, valamint vér-, vese-, hólyagtisztító. A bab leszedése után a megszárított hüvelyekből egy liter vízben 5-8 csipetnyit főzünk fel 1,5-2 percre. Naponta 4-5-ször fogyasszunk belőle 1,5 dl-t.

Hatóanyagai:

C-vitamin, trigonellin, kálium, foszfor, kovasav, cellulóz.

Csalán

Begyűjtése:

Az ország minden táján előfordul, kert alján, kerítések mellett, árok partján, bokrok és fasorok alján.

Felhasználása:

Egy liter vízben 5-7 csipet száraz vagy friss levelet főzzünk fel és naponta 4-5-ször fogyasszunk belőle 1,5-2 dl-t. A cukorbajon kívül gyógyít még vizeletkiválasztó szerveket, magas vérnyomást, bőrkiütéseket.

Hatóanyagai:

B-C-vitamin, gyanta, hangyasav, hisztamin, glükoninin, ásványi sók, cseranyag.

wahavi honlaptervezésdrupal