Recept kereső

Cukorbeteg életmód

"Ha kegyelmesen úgy tetszik Neked
sorsom, vagy Istenem,
Hogy e mostani megpróbáltatásom
Vízválasztó legyen."
(Reményik Sándor)A cukorbetegség (diabetes mellitus) vagy "diabétesz", magyarul "mézédes átfolyás"-t jelent. Az elnevezés az egyik főtünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), vagy mindkettő.

A cukorbetegség típusai

Sokáig úgy tartották, hogy a cukorbetegség egységes megbetegedés. Ma két típusát különböztetik meg, attól függően, hogy a szénhidrátok energiává alakításában fontos szerepet játszó inzulin mennyiségével vagy aktivitásával van probléma.

 • Az 1. típusú cukorbetegség

  Az 1. típusú, "fiatalkori" diabétesz kialakulásánál több kóroktani tényezőt tart számon ma a kutatás: vírusok, genetikus hajlam (a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása), kémiai okok (szabad gyökök bétasejt-károsító hatása), tehéntej illetve tehéntejtartalmú tápszer. Alapvetően a cukorbetegség ezen típusa mégis autoimmun folyamatnak tekinthető. Az 1-es típusú diabétesz megelőzése ma még megoldatlan.

 • A 2. típusú cukorbetegség

  A klasszikus 2. típusú diabétesz mind elterjedésében, mind kimenetelében az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma világszerte. A 2. típusú cukorbetegségben szenvedők általában középkorúak és jelentős súlytöbbletük van. Nagyon lassú lefolyású a betegség, a cukorbajt hosszú évekkel megelőzheti a szénhidrát-anyagcsere enyhébb zavara, így a diabétesz ezen formája sokáig nem jár szubjektív tünetekkel, s általában "véletlenül" ismerik fel. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz csak a káros külső tényezők (stressz, energiadús táplálkozás, elhízás, mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás) hatására alakulhat ki.

A cukorbetegség "üzenete"

A diabétesz alternatív, holisztikus gyógyítása kapcsán érdemes legelőször feltárni a cukorbetegség archetipikus jelentését, hiszen ez eleve meghatározza még egyes hagyományos gyógymódok esetében is a kezelés módszereit. Az az üzenet, amit a betegség hordoz a beteg számára, összefügg azzal, hogy a betegségek kialakulásában az esetek túlnyomó részében a lelki tényezők is fontos szerepet játszhatnak.

A cukorbetegség és a szeretet

A cukorbeteg (inzulin hiányában) az élelem tartalmazta cukrot nem képes asszimilálni - a cukor átmegy rajta, s a vizeletben választja ki azt.

Az analógiás összefüggésekben gondolkodó archetipikus szemlélet szerint a cukor a szeretet, a szeretni tudás képességének a szimbóluma. Ezzel összefüggésben a cukorbeteg édességek élvezetére irányuló vágya, s ugyanakkor a cukor asszimilálásának és sejtekbe való beépítésének képtelensége mögött a szeretet beteljesülésére irányuló be nem vallott vágy állhat. Ahogy a sejtek nem nyitottak a glükóz felvételére, úgy a cukorbeteg sem képes esetleg a befogadásra. A szeretet befogadásának, teljes átélésének nehézsége párosul azzal, hogy talán azzal is problémái vannak, hogyan adjon szeretetet. A szeretetet csak az tudja és hajlandó elfogadni teljes mélységeiben, aki adni is tud. Az archetipikus szemlélet értelmében tehát a cukorbeteg szeretetre vágyik, de nem meri átadni magát az érzésnek, így a szeretetet a nem asszimilált cukor formájában a vizeletében adja ki magából.

A megoldás

A megoldás, a lelki szintű feldolgozás és feloldás, ami a cukorbetegség esetében a szervezet romlását, szövődmények kialakulását előzheti meg, ott kezdődhet, hogy a beteg ráébred, hogy hozzáállásán érdemes változtatni annak érdekében, hogy átengedje magát a szeretet érzésének, mind az adás, mind a kapás terén. A következő lépésben igyekezzen megtalálni a helyes középutat a közelség és távolság között, befogadás és lemondás között, így az elfogadásban és önátadásban ismerje fel, élje meg a szeretet lehetőségeit.

Az alternatív, természetes, holisztikus gyógymódok

Egyre többet tudunk meg erről a bonyolult betegségről, az orvosok még ma is szolgálnak meglepetésekkel. Amiben bízhatunk, mégis az alternatív, természetes, holisztikus gyógymódok.

A holisztikus szemléletű orvoslás mindig az egész embert gondozza, nem csak az adott betegséget és tünetegyüttest, vagy testrészt, szervet, amihez kapcsolódik a betegség, hanem a környezetet is, amiben a beteg él. A gyógyítás mindig testi és mentális (szellemi) síkon történik. Továbbá többnyire olyan módszereket alkalmaznak, amelyek mögött évszázadok, olykor évezredek tapasztalata, tudása rejlik. Vannak olyan módszerek is, amelyeket az orvostudomány mostanában igazol és következtetésében, terápiát illetően teljesen egybevág a korábbi megközelítésekkel. Általuk elkerülhetők a túlzott gyógyszerezés okozta mellékhatások és nagy szerepet kap bennük a beteg hozzáállása, öngyógyításra való készsége.

A cukorbeteg étrend

A cukorbetegség egy életre szóló megbetegedés, jelenleg még nem gyógyítható. Így az alternatív gyógymódok sem tudják meggyógyítani, kezelését azonban javítják és a gyógyszerezést csökkenthetik.

A cukorbetegség általános kezelése: a személyre szóló, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosító étrend, az egyéni szükségletnek megfelelő táplálék kiegészítés, az aktív életmód, a pozitív magatartás és hozzáállás mellett mindezek a módszerek ahhoz is nagyban hozzásegíthetik a beteget, hogy ne alakuljanak ki szövődmények. Az alternatív gyógyítás mellett tehát fontos a szakorvos rendszeres felülvizsgálata, mert ezek fontos szerepet játszhatnak a szövődmények korai felismerésében.

Mire figyeljünk a nyári melegben?

6 egyszerű lépés, ami hat a 6 alatti vércukorszintértékért

(forrás: Diaktív program - Egészségügyi Minisztérium, 2008)

 • 30 perc mozgás legalább hetente három alkalommal
 • Megfelelő diéta: mindennap szerepeljen az étrendben zöldség és alacsony cukortartalmú gyümölcs
 • Rendszeres testsúly és testtömegindex (BMI) kontroll
 • Rendszeres vércukormérés és orvosi ellenőrzés
 • Az orvos által előírt terápia követése
 • Aktív életmód


Vércukor önellenőrzés

(részletek a Cukorbetegek kézikönyvéből, SpringMed Kiadó, 2006)

A cukorbetegség (latin nevén diabétesz mellitusz) olyan alattomos, egész szervezetünket érintő betegség, amely a vércukorszint tartós megemelkedésével jár. A cukorbetegség az anyagcserefolyamatokat rendkívül kedvezőtlen módon befolyásolja, szervezetünket erősen igénybe veszi és számos súlyos szövődmény kiala kulásáért felelős (érelmeszesedés, vesekárosodás, szemkárosodás stb.). Éppen ezért fontos, hogy a diabétesz mellituszban szenvedő betegek saját
maguk is képesek legyenek a vércukorszintjük rendszeres ellenőrzésére.
Tájékoztató füzetünk ehhez kíván segítséget nyújtani.

A vércukor önellenőrzés lehetővé
teszi:

 • az étrend, a fizikai aktivitás és az antidiabetikus kezelés (tablettás, vagy inzulinkezelés) egyensúlyi helyzetének kialakítását,
 • az önellenőrzés során kiderül, ha a vércukorszint kórosan emelkedett, vagy csökkent, amely az étrend és a gyógyszeradag dózisának alakításával helyreállítható
 • a vércukorszint kontrollal lehetséges a szövődmények kialakulásának elkerülése, késleltetése.
 • különleges állapotok (terhesség, fertőző betegség) esetén a cukorháztartás is könnyen felborul, amelyre az önellenőrzés során azonnal fény derül, és a baj on/osolhatóvá válik.

Hogyan végezzük a vércukor önellenőrzést?
A meres menete:

 1. Mossa meg a kezét szappanos meleg vízzel es törölje szárazra!
 2. Törölje le a szúrás helyét alkoholos vattával és hagyja megszáradnı!
 3. Szúrja meg a bőrét a kıs lándszával!
 4. Helyezze a tesztcsíkot a készülékbe majd érıntse a vércseppet a tesztcsíkhoz utána a mérés automatıkusan megtörténik!
 5. Érıntse meg a vércseppet a tesztcsíkkal
 6. Rögzítse a mért adatot a mérési naplójába!

Hipoglikémiás rosszullét
Tünetek:

 • éhségérzet
 • fokozott verítékezés, nyirkos, hűvös bőr
 • szaporább szívműködés és/vagy légzés
 • ingerültség, szédülés, fejfájás, bizonytalan járás
 • homályos tudat
 • eszméletvesztés (kóma)

Teendő:

 • 1-2 dl cukortartalmú itallal próbálja a vércukorszintjét helyrehozni!
 • kb. 15 perc múlva mérje meg a vércukorszintjét!
 • ha még mindig alacsony, igyon még cukros vizet, üdítőt!
 • újabb 15 perc múlva mérje meg a vércukorszintjét!
 • ha nem emelkedett meg, akkor hívja orvosát!


Mi sem mehetünk el szó nélkül az utóbbi hónapok történései mellett. Sokakat érint az a nemrég életbe lépett rendelkezés, amely a cukorbetegek gyógyszeres kezelését szabályozza...

wahavi honlaptervezésdrupal